Το Zellige δεν είναι απλώς μια λέξη, πίσω από το «zellige» υπάρχει ένα βαθύ νόημα, γνώση και κατανόηση αυτού του υλικού. Υπάρχει μια τέχνη.
Το γνήσιο Zellige είναι φτιαγμένο από τα χέρια των Master Craftsmen, που ονομάζονται Mâalems, που έχουν περάσει τα μυστικά αυτής της τέχνης ανά τους αιώνες. Για την προστασία αυτής της τεχνογνωσίας, το Μαροκινό Υπουργείο Artisanat δημιούργησε την ετικέτα « Zellige de Fez ». Δεσμευόμαστε να σεβόμαστε αυτήν την κουλτούρα και επομένως αυτό το υλικό, γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που σας παρουσιάζουμε το zellige μας σεβόμενοι τις προδιαγραφές αυτής της απαιτητικής ετικέτας.

Πώς να αναγνωρίσετε λοιπόν ένα πραγματικό zellige;
Αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει από τον 12ο αιώνα και είναι κληρονομιά της μεγάλης περιόδου της Αλ Άνδαλου που μεταδόθηκε προφορικά στο πέρασμα των αιώνων.
Όλη η παραγωγή μας γίνεται στο χέρι: από το στέγνωμα μέχρι το σμάλτο, συμπεριλαμβανομένης της κοπής με μαρτελίνη. Αυτό το πολύ απλό και είδος εκφοβιστικού αντικειμένου είναι μια ωδή στη λιχουδιά στα χέρια του Μαροκινού Mâalems. Στα ατελιέ, η μαγεία επιπλέει στον αέρα…
Η ιδιαιτερότητα ενός γνήσιου zellige οφείλεται επίσης στον ξυλόφουρνο. Αυτή η ιδιότροπη και σαγηνευτική μέθοδος μαγειρέματος αποκαλύπτει αυτό που δεν μπορεί ποτέ να πετύχει κανένας φούρνος αερίου: μια απολύτως μοναδική ευαισθησία στο υλικό.

Σήμερα το Zellige είναι γνωστό και επιθυμητό λόγω της μοναδικής δόνησης του. Αλλά δεν είναι όλα αυθεντικά, μερικά απλώς ψεύτικες αποχρώσεις και παρατυπίες, επομένως είναι σημαντικό για εμάς εδώ στην έκθεση Vokos να πούμε την ιστορία του και να επιμείνουμε στην αληθινή του φύση.

Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!