Πλακάκια Cotto ή διαφορετικά πλακάκια τερακότα.

Πλακάκια που χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια στη σύσταση, χωρίς χημικά παράγωγα τα οποία δίνουν ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερης αισθητικής.
Η χρήση των πλακιδίων Cotto μας πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο δηλώνοντας έντονα την διαχρονικότητα του υλικού που ακόμη και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης και σχεδιασμού χώρων απαράμιλλης αισθητικής.
Terracotta σημαίνει ψημένη γή.
Τα φυσικά χειροποίητα πλακίδια από τερακότα ή αλλιώς cotto, έχουν συνοδεύσει την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού με την ιστορία τους να αφήνει ίχνη σε όλα τα στάδια της οικοδομικής τέχνης. Στην πραγματικότητα όλη η ιδέα της δημιουργίας του cotto από την διαίρεση του πηλού σε μερίδες, την διαμόρφωση του σε πλάκες μέχρι και τη διαδικασία στεγνώματος στον ήλιο για την σκλήρυνση του, χρονολογείται από τη Νεολιθική περίοδο. Η χρήση της τερακότα-cotto αποτελεί βασικά μια από εκείνες τις πρωτοπόρες ιδέες που επέτρεψαν την έναρξη της ανθρώπινης κοινωνίας και την οδήγησαν στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών.Αυτό το γεγονός, αποδεικνύεται και από την παρουσία τους σε αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μοναστήρια στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
H κεντρική οδός του βασικού αρχαιολογικού χώρου στη Ρώμη, η Μονή Δαφνίου, μέχρι και η πασίγνωστη Μονή της Αποκάλυψης στην Πάτμο αποτελούν τρανά παραδείγματα. Οι αναφορές του υλικού δε (πλακάκια cotto) στην Ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση είναι αμέτρητες. Η τερακότα-cotto ήταν το μόνο κεραμικό που παραγόταν με φυσικές μεθόδους μέχρι τον 14ο αιώνα. Αυτή την περίοδο στην Ευρώπη αρχίζει η παραγωγή της με την χρήση φούρνων  για το ψήσιμο της σε υψηλές θερμοκρασίες αντί να αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο.
Μόνο από εκείνη την περίοδο και μετά η τερακότα χαρακτηρίζεται και κατηγοριοποιείται ως κεραμικό υλικό και ξεκινά να παράγεται βιομηχανικά.

Δείτα τα προιόντα μας Cotto – Terracotta
COTTO-TERRACOTTA
Ιστορία Cotto -Terracotta
Παραγωγή και χρήση Cotto -Terracotta
Τοποθέτηση και συντήρηση Cotto -Terracotta

Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!