Κατά την αναζήτησή σας για πλακάκια, πιθανότατα θα συναντήσετε το σύστημα αξιολόγησης “R”. Αυτό είναι το γράμμα R ακολουθούμενο από έναν αριθμό (13, 12, 11, 10 ή 9). Τι σημαίνουν όμως οι βαθμίδες και οι ποιότητες αντιολισθητικών πλακιδίων και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να αγοράσετε τα σωστά πλακάκια που ταιριάζουν στις ανάγκες σας;

Εδώ, θα εξηγήσουμε τις βαθμίδες και τις ποιότητες αντιολισθητικών πλακιδίων, θα προτείνουμε για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάθε βαθμίδα, και θα δώσουμε παραδείγματα πλακιδίων R9-R12, ώστε να γνωρίζετε τι είναι διαθέσιμο προς αγορά αυτήν τη στιγμή.

Πλακάκια με βαθμίδα ολισθηρότητας R9

Τα πλακάκια με βαθμίδα R9 υποδεικνύει κανονικό κράτημα αλλά παρουσιάζουν μικρότερη ποσότητα αντιολισθητικών ιδιοτήτων σε σύγκριση με υψηλότερες βαθμίδες και ποιότητες αντιολισθητικών πλακιδίων. Το R9 είναι το χαμηλότερο από τα αντιολισθητικά πλακίδια, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για οικιακά περιβάλλοντα και εάν είναι κατασκευασμένα από γρανίτη, και κατάλληλα για ορισμένα εμπορικά περιβάλλοντα όπου δεν απαιτούνται πραγματικά αντιολισθητικές ιδιότητες.

Τα πλακάκια γρανίτης (full body porcelain) με ολόσωμο σώμα με βαθμίδα R9, είναι πολύ δημοφιλή για βιβλιοπωλεία, εκθέσεις αυτοκινήτων και καταστήματα. Τα πλακάκια αυτά φουλ γρανίτης μάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της κατασκευής τους και των ιδιοτήτων τους που είναι ανθεκτικά στον παγετό, αλλά χρειάζεται προσοχή όταν είναι βρεγμένα.

  • Χρησιμοποιήστε το σε ξηρούς χώρους όπου τα δάπεδα σπάνια, έως ποτέ, εκτίθενται στο νερό, όπως τραπεζαρίες και διάδρομοι.
  • Ιδανικά, τα πλακίδια R9 δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους ή σε υγρά περιβάλλοντα.

Δείτε τα πλακάκια της συλλογής μας με βαθμίδα αντιολίσθησης R9 εδώ

Μη ολισθηρά πλακάκια R10

Συχνά χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ολισθηρότητας σε οικίες, η βαθμίδα αντιολισθητικών πλακιδίων R10 είναι ιδανική για κουζίνες και μπάνια. Χάρη στις αντιολισθητικές ιδιότητές τους, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εξωτερικά πλακάκια δαπέδου (μόνο σε γρανιτης παλκάκια “gres porcellanato”) ή εμπορικά πλακάκια.

Ενώ τα πλακάκια με βαθμίδα R10 θα είναι συνήθως glazed matt, τα οποία λειτουργούν ως αντιολισθητικά όταν είναι βρεγμένα, μπορεί επίσης να βρείτε μερικά πλακάκια unglazed σε αυτήν την βαθμίδα. Εκτός από τα μπάνια (όπου πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα χαλάκι μπάνιου) και τις κουζίνες, τα πλακάκια R10 είναι επίσης κατάλληλα για σαλόνια και διαδρόμους, όπου μπορεί να εμφανιστούν περιστασιακές διαρροές και υγρασία.

Κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους σε οικίες για δάπεδα, όπως και μπάνια, βοηθητικά δωμάτια και κουζίνες.

Δείτε τα πλακάκια της συλλογής μας με βαθμίδα αντιολίσθησης R10 εδώ

Μη ολισθηρά πλακάκια R11

Ομοίως με το R12, τα πλακάκια δαπέδου στην κατηγορία R11 θεωρούνται ασφαλή τόσο για ξηρό όσο και για υγρό περιβάλλον, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε οικιακά περιβάλλοντα που ποικίλλουν από βρεγμένες – υγρές περιοχές όπως μπάνια και κουζίνες, έως διάδρομοι και ακόμα και σαλόνια, ιδανικό για χώρους παραγωγής τροφίμων, μεσαίου μεγέθους κουζίνες, χώρους γυμναστικής και περιβάλλοντα εργασίας με υψηλή παρουσία νερού.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε πλακάκια R11 εάν τοποθετείτε δάπεδα γραφείων, καθώς είναι τόσο ανθεκτικά, εξοικονομώντας χρήματα για αντικαταστάσεις δαπέδου και ανθεκτικά, εξοικονομώντας χρήματα για μικροτραυματισμούς.

Αξιοποιήστε στο έπακρο το ανάγλυφο αντιολισθητικό φινίρισμα και δημιουργήστε όμορφους (και ασφαλείς!) εξωτερικούς χώρους σε όλη τη βεράντα και τον κήπο σας.

Μην πηγαίνετε κάτω από την βαθμίδα R11 εάν βάλετε πλακάκια σε βρεγμένα δωμάτια, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλές να περπατάτε ξυπόλητοι παρουσία νερού και σαπουνιού.

Δείτε τα πλακάκια της συλλογής μας με βαθμίδα αντιολίσθησης R11 εδώ

Αντιολισθητικά πλακάκια R12

Με ισχυρό κράτημα και κλίση 27° έως 35°, κατάλληλο για περιβάλλοντα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλαντικών ή ολισθηρών ουσιών, μεγάλες κουζίνες εγκαταστάσεων εστίασης και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Αυτή η κατηγορία χαρακτηριστικών αντιολισθητικών πλακιδίων περιλαμβάνει τα περισσότερα πλακάκια unglazed και μερικά glazed και γενικά θεωρείται ασφαλές για τοποθέτηση σε χώρους όπως κουζίνες, μπάνια και διάδρομοι, καθώς και εμπορικοί χώροι διαφόρων μεγεθών, από κοινόχρηστα ντους και τουαλέτες, δίπλα στην πισίνα. και αποδυτήρια σε φουαγιέ ξενοδοχείων, εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια.

Δείτε τα πλακάκια της συλλογής μας με βαθμίδα αντιολίσθησης R12 εδώ

Αντιολισθητικά πλακάκια R13

Υποδηλώνει πολύ δυνατό κράτημα με κλίση μεγαλύτερη από 35° και μεγάλη αντίσταση στους υγρούς χώρους και το νερό, κατάλληλα για δημόσιους και εμπορικούς χώρους, για πισίνες – βεράντες – κήπους και γενικά εξωτερικούς χώρους, αεροδρόμια κλπ.

Δείτε τα πλακάκια της συλλογής μας με βαθμίδα αντιολίσθησης R13 εδώ

Θα δείτε αρκετές αξιολογήσεις πλακιδίων για περιβάλλοντα με την παρουσία νερού και την χρήση με ξυπόλητο πέλμα στο πάτωμα, ταξινομημένα στις ομάδες αξιολόγησης A, B, C (αυτές οι αξιολογήσεις συνήθως προέρχονται από Ιταλικούς οίκους παραγωγής πλακιδίων):

Α: μέτρια πρόσφυση, κατάλληλη για αποδυτήρια ή χώρους πρόσβασης ξυπόλυτων κ.λπ.

Β: υψηλή πρόσφυση, κατάλληλο για ντους, άκρες πισίνας κ.λπ.

C: ισχυρή πρόσφυση, συνιστάται για σκάλες, κεκλιμένες άκρες πισίνας κ.λπ.

ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο όπως το καλύτερο αντιολισθητικό δάπεδο γενικής χρήσης που να είναι τέλειο για κάθε είδους περιβάλλον.

Και με αυτή τη διάκριση ελπίζουμε να έχουμε ξεκαθαρίσει την κατάσταση και θέλουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τον προορισμό, ειδικά για τα περιβάλλοντα των σπιτιών σας, έχοντας κατά νου την βαθμίδα αντιολίσθησης των πλακιδίων.

Τα καλύτερα πλακάκια για την κουζίνα
Όταν αποφασίζετε για το πάτωμα για μια κουζίνα, λάβετε υπόψη την προβλεπόμενη χρήση. Όντας το δωμάτιο όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο και όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία του φαγητού, μπορεί να συμβεί το φαγητό να πέσει στο πάτωμα, προκαλώντας όχι μόνο την ανάγκη να αφαιρέσετε λεκέδες αλλά και να δημιουργηθούν ατυχήματα. Γι’ αυτό το δάπεδο από γρανίτη έρχεται σε βοήθεια, τόσο για την ευκολία καθαρισμού του όσο και για τη δυνατότητα επιλογής της βαθμίδας ολισθηρότητας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ένας αντιολισθητικός συντελεστής R10 ή R11 με συντελεστή πρόσφυσης Α, που θεωρείται ξυπόλητος, ως πάτωμα εσωτερικού χώρου, είναι κατάλληλος για αυτό το δωμάτιο.

Τα καλύτερα πλακάκια για το μπάνιο
Το μπάνιο, όπως γνωρίζουμε, αποδεικνύεται ότι είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο νερό, τόσο για προσωπικές ανάγκες όσο και για καθαρισμό των χώρων υγιεινής. Ένα μέρος όπου γίνεται πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η βαθμίδα ολισθηρότητας των πλακιδίων. Ένας αντιολισθητικός βαθμός R10 και ένας συντελεστή πρόσφυσης Α στο ξυπόλητο θα ήταν ιδανικά και θα ήταν εύκολο να καθαριστούν, αλλά και είναι ασφαλή.

Τα καλύτερα πλακάκια για την κρεβατοκάμαρα
Σε αντίθεση με το μπάνιο και την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο είναι λιγότερο επιρρεπές στην ολισθηρότητα και την τριβή, επομένως ακόμη και ένας συντελεστής R9 A είναι επαρκής.

Τα καλύτερα πλακάκια για βεράντα ή μπαλκόνι R10A
Οι βεράντες ή τα μπαλκόνια έχουν επίσης γίνει μέρος του σπιτιού, όπου μπορείτε να περάσετε χρόνο χαλαρώνοντας. Για το δάπεδο αυτού του χώρου, αρκεί να επιλέξετε έναν συντελεστή R10, με συντελεστή πρόσφυσης Α.

Τα πλακάκια για εξωτερικό δάπεδο ή κήπο
Το δάπεδο από γρανίτη εξωτερικού χώρου έχει διαφορετικό πάχος από το δάπεδο εσωτερικού χώρου. Μπορεί να είναι στην πραγματικότητα 9 mm ή 20 mm, αλλά μόνο το τελευταίο μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε άμμο, γρασίδι ή χαλίκι. Το πάχος, μαζί με τον βαθμό ολισθηρότητας, είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την επιλογή. Κατάλληλος για χρήση σε εξωτερικούς χώρους είναι ο αντιολισθητικός συντελεστής πλακιδίων R10, R11, R12 ή R13, ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση, τον χώρο και τις κλιματικές συνθήκες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Όσο υψηλότερος είναι ο αντιολισθητικός συντελεστής, τόσο μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια καθαρισμού, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια προέχει!